K A W A N

Tuesday, February 1, 2011

Egypt | Violent Revolution Inevitable


“We will not be silenced, whether you’re a Christian or a Muslim, whether you’re an atheist, you will demand your goddamn rights, and we will have our rights, one way or the other! We will never be silenced!”

Krisis Sebenar Di Mesir dan Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia

Ringkasan: 
Rusuhan dan darurat di Mesir adalah berpunca daripada revolusi rakyat menentang Kerajaan pimpinan Hosni Mubarak. Revolusi ini diinspirasikan daripada revolusi Tunisia baru-baru ini dan dijangka banyak negara timur tengah akan turut mengikuti jejak langkah rakyat Tunisia dan Mesir untuk ber-demo.

Hosni Mubarak ialah diktator yang memerintah Mesir selama 30 tahun, dan mungkin anda tidak tahu bahawa Hosni Mubarak adalah pemerintah kejam, perampas harta rakyat dan juga sekutu US dan juga menyokong Israel. Media Malaysia kurang melaporkan berita mengenai ini dan ramai yang tidak tahu, ingat Mesir…bunyi Arab tu semua aman…semua baik-baik ke? Dah jadi riot baru kecoh satu dunia.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Huru-hara dan rusuhan di hampir semua tempat di Mesir
Rusuhan berlaku merata-rata tempat, orang awam bertempur dengan polis dan tentera. Ramai yang terkorban, ramai yang cedera parah. Orang yang tak bersalah pun boleh jadi mangsa tanpa sedar.


2. Internet, Komunikasi Telefon Bimbit disekat
Sudah beberapa hari sejak kerajaan Mesir menyekat Internet dan komunikasi telefon bimbit serta servis Blackberry. Menyukarkan orang ramai untuk berhubung.

Ramai ibu bapa di Malaysia risau keadaan anak mereka di Mesir yang gagal dihubungi dan tidak tahu keadaan terkini isu di sana.


3. 5000 banduan terlepas dari penjara

Antara kes “prison break” terbesar setakat ini. 5000 banduan telah terlepas dari penjara. 5000 tu jumlah yang sangat ramai, dan agak-agak apa banduan yang dah lama kena penjara akan buat bila dah terlepas? Dengar-dengar banduan pula spesies ganas-ganas yang terlepas.
Tak mungkin mereka insaf, yang pasti keganasan meningkat dan ramai menghadapi ancaman teruk.
Sumber: http://goo.gl/KDkfI


4. Pelajar Malaysia dirogol, dirompak
Dengar berita ada pelajar Malaysia di Mesir yang telah menjadi mangsa rogol dan rompak. Rumah yang didiami mereka dicerobohi dan mereka tinggal dalam ketakutan.

Ini bukan perkara main-main kerana melibatkan maruah dan nyawa rakyat kita sendiri. Minta pihak kerajaan Malaysia memandang serius perkara ini, sebab kalau ikutkan coverage di akhbar dan tv sekarang memang langsung tak dipandang serius.

edit : Berikutan ada menyangkal point ini, ada baiknya anda lihat blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita dan mungkin rujuk entri ini juga;

http://goo.gl/iE5Y4 dan juga http://goo.gl/aU1uI

5. Darurat, krisis tempat tinggal dan makanan
Tahu tak apa masalah besar bila darurat berlaku? Ramai akan menghadapi masalah tempat tinggal sebab macam dinyatakan di atas, kena ceroboh, kena bakar dan lain-lain lagi. Nak makan pun susah, kedai mana yang berani buka time kecoh-kecoh macam ni.

Lagi parah bila ada kemalangan, luka-luka dan terkena penyakit. Silap-silap dari sakit ringan-ringan boleh maut sebab tak dapat rawatan sebetulnya.

6. Airport, Balai Polis, Kereta diserang, dibakar
Lapangan terbang diceroboh dan diserang. Segala urusan penerbangan banyak yang terpaksa dibatalkan atas sebab keselamatan. Yang selamat hanya mereka yang ada pesawat peribadi.

Balai-balai polis dan kereta serta kenderaan di jalanraya banyak yang dibakar oleh perusuh. Terdapat juga insiden pihak tentera melanggar perusuh dengan kereta.


7. Bloggers seluruh Malaysia, take note!
Sebarkan maklumat berikut; dan minta kerajaan Malaysia memberi priority sebaik mungkin untuk isu ini.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita.

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com


Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.


- Nadia


So what can you do now?
  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.
Mintak tolong sebar berita ini di facebook, twitter, yahoo messenger, email dan lain-lain. Nak copy paste tak bagi kredit pun tak kisah kali ini, yang penting kita nak maklumat ini tersebar.


p/s: Mengerunkan. Dengar khabar ada pelajar kita yang dah kena rogol. Lebih 5000 banduan dah terlepas dari penjara. GILA! Ini betul-betul horror. Harap Kerajaan dapat bertindak dengan segera. Ya Allah, selamatkanlah saudara-saudara kami yang berada disana.

6 comments:

zati embong said...

rakyat skrg dah lain. dah berani menyuarakan hak mereka utk menggulingkan pemimpin.

A.s.t.i.n.a said...

jangan sampai jadi mangsa baru nak bertindak...

A.s.t.i.n.a said...
This comment has been removed by the author.
EB said...

@Zaty
Haa tu la pasal.. huuu..

EB said...

@Astina
Harap Kerajaan kita cptlah hulurkn bantuan..

zazaw said...

semoga rakyat Malaysia kat sana dilindungi oleh Tuhan
kesiann merekaaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...