K A W A N

Monday, February 21, 2011

Khatan Untuk Wanita

سم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīmp/s: Entri kesihatan untuk wanita | Pengetahuan untuk lelaki. 
Info kesihatan ini banyak memberikan maklumat serta jawapan mengenai kemusykilan EB selama ini. Untuk info lanjut, rajin-rajinlah baca entri ini. Selamat membaca..

BAGI sebahagian besar masyarakat Islam di negara ini, mengkhatankan bayi perempuan dianggap sebagai satu tuntutan agama walaupun secara dasarnya ia bukan amalan yang wajib dilaksanakan.

Rata-ratanya percaya, bersunat boleh mempengaruhi kesihatan sepanjang hayat sama ada untuk lelaki mahupun wanita.

SEORANG kanak-kanak perempuan meronta ketika mudim wanita melakukan prosedur khatan. - Gambar hiasan
Bersunat bagi wanita bertujuan untuk menjaga kebersihan selain daripada mengawasi kesihatan batin. Menurut petua orang-orang lama juga, berkhatan dapat memelihara diri daripada mendapat pelbagai penyakit.

“Ia juga merupakan satu cara untuk mendoakan zuriat menjadi perempuan yang baik dan solehah apabila dewasa nanti,” jelas pengamal perbidanan tradisional, Nikmah Suhaidi, 49, ketika ditemui Jurnal di rumahnya di pekan Dengkil, Selangor.

Amalan dituntut

Mewarisi kepakaran turun-temurun daripada keluarga sebelah ibunya, wanita berketurunan Melayu Boyan ini sudah 18 tahun menyunatkan kaum Hawa.

“Selain bayi, saya juga menyunatkan wanita dewasa, sama ada wanita Melayu yang tidak pernah bersunat mahupun wanita yang baru memeluk Islam. Ada yang masih muda, ada juga yang sudah beranak-pinak,” ujarnya.

Menurut Nikmah, wanita mualaf memilih untuk berkhatan kerana mereka menganggap ia sebagai ritual pembersihan selain membuktikan kesediaan mereka untuk menjalani kehidupan sebagai wanita Islam.

“Ia bukan paksaan, tetapi amalan yang dituntut. Selain itu, saya juga percaya, berkhatan mampu memelihara gelora nafsu dan mengurangkan rangsangan berlebihan terhadap kaum Adam.

“Saya tidak pasti sama ada terdapat kajian yang jelas tentang sunat mampu mengawal nafsu berahi wanita. Namun, menurut pengalaman saya, sudah beberapa kali wanita dewasa yang dikhatankan mengakui lebih mudah mengendalikan rangsangan seksual mereka,” katanya yang pernah mengkhatankan beberapa orang pekerja seks sebelum ini.

Mengupas lebih lanjut kaedah berkhatan bagi perempuan, Nikmah memberitahu, lazimnya bayi perempuan disunatkan ketika masih kecil, seeloknya beberapa hari selepas dilahirkan. Namun, ada juga ibu bapa yang memilih untuk menunggu hingga setahun sebelum mengkhatankan anak masing-masing.

Kerat 1.3 sentimeter

“Bersunat bagi perempuan ialah dengan memotong sebahagian muncung daging yang tersembul berdekatan saluran kemaluan wanita. Ia terletak di sebelah atas faraj yang kelihatan seakan-akan bonjolan.

SEORANG wanita menenangkan anaknya dalam satu prosedur berkhatan khusus untuk wanita di Indonesia. - Gambar hiasan
“Bagi wanita dewasa, daging yang dipotong kira-kira setengah inci (1.3 sentimeter). Alat yang digunakan untuk memotong ialah mata pisau cukur yang dipotong empat untuk bayi dan gunting kecil untuk wanita dewasa,” ujarnya.

Selain itu, kelengkapan lain yang diperlukan dalam adat berkhatan ialah kain putih yang bersih, minyak gamat, kain kapas dan duit syiling lima sen. Kain putih biasanya akan disediakan sendiri oleh pihak yang ingin dikhatankan. Bagi bayi perempuan, kain yang diperlukan ialah sepanjang satu meter dan dua meter bagi wanita dewasa.

Kain tersebut akan digunakan sebagai alas punggung selain untuk membungkus duit syiling sebagai pelapik mata pisau cukur bagi mengelak mata pisau menoreh tangan. “Bagi wanita dewasa pula, selain dijadikan alas, kain putih juga digunakan untuk membungkus daging yang digunting sebelum ditanam,” tambahnya.

Sungguhpun masih mengekalkan berkhatan cara lama, Nikmah tidak pernah berkompromi tentang kebersihan. Setiap peralatan seperti kain, mata pisau dan gunting, akan dicuci bersih sebelum digunakan.

Malah, bekas bidan di klinik swasta ini juga tidak akan menggunakan peralatan yang sama untuk pelanggan berbeza. Kain, mata pisau dan gunting akan digunakan sekali saja. Ia akan dibungkus dan ditanam bersama daging yang dipotong tadi. Ini untuk mengelakkan jangkitan kuman dan komplikasi lain.

Tambah Nikmah, untuk memudahkan proses berkhatan, seelok-eloknya kita memulakan dengan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W. Tanpa sebarang suntikan bius atau ubat pelali, Nikmah melakukan tugasnya dengan berbekalkan ayat suci al-Quran selain selawat.

“Selesai berkhatan, saya akan memandikan mereka dengan air limau sambil membaca selawat, ia bertujuan untuk membersihkan diri dan menjauhi perkara tidak baik daripada berlaku,” ujarnya yang pernah mengkhatankan bayi yang baru lahir hinggalah wanita dewasa berusia 50 tahun.


Sumber: Kosmo|Kesihatan

12 comments:

A.s.t.i.n.a said...

sian bah tu.. mcm dah besar baru khatan ouh.. kami buat masa baby lagi..

EB said...

@A.s.t.i.n.a
ktk owg swk kn..
Knk ktk sik padah..
Mek lupa ktk org swk..
Knk sik kaka swk?

Hahaha..

Amira Naddia said...

naseb bek time aku kene dulu mase baby.
apela..da besar br mok buat

EB said...

@Amira Naddia
Mmm tu la pasal..
Rasanya dkt negara kita ni mmg kita amalkn masa kecik lg..

Sumandak Kinabalu said...

Ingatkan lelaki saja yang kena buat ni...
Well, this is new to me. I am not a muslim but I like to read so I will know the others better...

EB said...

@Sumandak Kinabalu
Nope.. Is not only for Man..
Is oso for women..

Btw it is good for our healthy rite..

sicomot-comel said...

owh..

selama ni,xpernah tahu pun wanita dewasa pun boleh berkhatan..
ingtkan baby2 kecik je..

p/s: EB,SCC da sehat,xyah pggil bomoh =D

miszes ugly said...

DH BESAR BARU KHATAM
PELIKNYE
mesti..eee..takot!

EB said...

@miszes ugly
Hehehe tu la nye..
Ni smua tngjwb Ibubapa masa dOrg masih kecik lgi...

EB said...

@sicomot-comel
Alhamdulillah..
Nasib baik...
Ni sihat betul2 ke sihat memain takut eb pngl Tok Moh?

Sasa Al-Sharif said...

perempuan ok sikit. lelaki dah ada akal fikiran mnasa sunat tu. takut bukan main

EB said...

@Sasa Al-Sharif
Hahaha tu la pasal..
Ingat lg aku time tu d HQE..
Ada brother tu lari pnjt pokok..
Mama dia siap pujuk lg..
Aku time tu baru darjah 4..
Org tu remaja da belasan tahun.. hahaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...