K A W A N

Tuesday, December 28, 2010

Jangan Guna Perkataan "SALAM"

السلام عليكم 
al-salāmu 'alaykum
Selamat sejahtera ke atas kamu semua

Sebelum ini saya pernah paparkan entri Waspada! di mana dalam entri saya sebelum ini mengatakan mengenai perkataan-perkataan yang tidak boleh (tak elok) digunakan dalam sesuatu perkataan sama ada dilafazkan melalui pertuturan mahupun melalui penulisan contohnya SMS atau email. 

Saya pernah menyarankan anda semua untuk menggunakan perkataan “Salam” sebagai singkatan atau kata ganti bagi “Assalammualaikum”. Oleh itu, saya dengan rasa bersalah ingin membuat pembetulan mengenai entri saya sebelum ini bahawa menggunakan perkataan "Salam" juga tidak boleh di dalam pertuturan mahupun dalam penulisan kita sehari-hari. Kenapa? 

Sebab ini, baca bagus-bagus dan fahami sebaik-baiknya. Sekali lagi suka saya untuk memperbetulkan kesilapan saya sendiri dan seterusnya mengingatkan anda semua agar tidak melakukan kesilapan yang sama. Renung-renungkan dan selamat beramal. 

Ilmu ini untuk dikongsi bersama. 
Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:
"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). 
(QS. 43:89) 

السلاما = Keamanan

Ustaz Zawawi Yusof ada bercerita serta membincangkan di Radio IKIM (91.50FM) tentang sunnah Rasulallah SAW mengenai cara memberi salam.

Menurut Ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”.

Ringkasnya, Baginda SAW akan memberi salam dengan ucapan - “Assalamualaikum” dan jawapan salam itu dijawap dengan lengkap - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Perlu diingat juga semasa menjawab salam, ramai orang menjawab salam dengan balasan ucapan salam yang tidak tepat dan tidak betul. Sehinggakan timbul bermacam bunyi dan nada yang direka sendiri mengikut sedap rasa si penjawab salam.

Cara menjawab salam yang betul ialah:-

“WAALAI KUMUS SALAM” dan bukannya yang selalu kita dengar iaitu; “WAALAI KUM SALAM”

Dan,

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata;
“Kirim salam, assalamualaikum pada Abu ya” (contoh..)

Dan bukannya seperti ini; 
“Kirim salam kat Abu ya”

Dan,

Jangan pula ditokok tambah seperti;
“Kau tolong kirim salam maut kat Abu ya”

Walaupun kata-kata itu dilafazkan dalam nada bergurau tetapi ianya adalah menyalahi syariat dan berdosa walaupun sekadar gurauan!! (gurau pun dosa juga tau.. bergurau biarlah bertempat..)

Selain itu, janganlah kita meringkaskan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa penulisan sekalipun.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita gantikan dengan perkataan “As Salam” yang juga membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Marilah kita bersama-sama menguar-uarkan kepada sahabat-sahabat kita yang selalu menggunakan shortform “A’kum” dalam sms ataupun email atau apa sahaja sebarang bentuk penulisan mahupun percakapan. Perkataan “A’kum” adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi, kepada orang-orang bukan Yahudi yang bermaksud “BINATANG” dalam bahasa Ibrani.

Ianya juga merupakan singkatan daripada perkataan Avde Kokhavim U Mazzalot” yang bermaksud “HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT”.

Oleh itu, mulai daripada sekarang jika ada rakan seIslam menghantar SMS dengan ringkasan “A’kum” ataupun “Salam”, sama-samalah kita ingatkan mereka agar tidak menggunakan singkatan itu dan gunakan perkataan yang betul “As Salam” kerana ianya dari perkataan “Assalamualaikum”.

Sumber yang boleh dipercayai: woot woot 

p/s: aku paling banyak guna perkataan "Salam" T_T

9 comments:

farah farhana said...

baru tahu..tengs for da info

EB said...

As Salam,
Afwan Farah... ^^

saye sepet said...

thanks share

Aweyn said...

waa baru tahu.. thx ye :)

EB said...

Ok sepet.. Xda hal pnye...

EB said...

Aweyn: Tu la tu mau kaC tau.. hehehe..

EB said...

Aweyn: Tu la tu mau kaC tau.. hehehe..

E.d.Y said...

thanks for sharing...tp salam tu bukan maksud yg baik dalam islam ke?

EB said...

sOrry ada info tertinggal dlm entri sya..

sila baca semula k.. sorry...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...