K A W A N

Friday, July 29, 2011

Duit Siling Malaysia Siri Ke-3

سم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm

Al-salāmu'alaykum WBT.

Oh rupa-rupanya kita dah ada duit siling baru rupanya. Duit siling ini akan mula digunakan bermula pada tahun depan iaitu pada tahun 2012. Duit siling ini telah dilancarkan pada 25 Julai 2011 yang lepas oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Untuk maklumat lanjut mengenai duit siling baru ini, anda semua boleh klik pada link ini untuk info lanjut ~ Issuance of Commemorative Coins for Malaysia's New Third Coins Series.

Dibawah ini adalah rupa bentuk duit siling yang bakal kita gunakan pada tahun hadapan. BNM cuba menerapkan nilai-nilai adat dan budaya serta flora dan fauna yang sinonim dengan negara kita Malaysia. Cantik jugakan? Mesti rasa kekok dengan penggunaan duit siling baru ni kan.



p/s: Aku rindu duit siling RM1 yang warna keemasan.. Kalau call kat public boleh gayut lama-lama.. Hehehe.. 
p/s/s: Cakap pasal call kat public, rasanya dah lama gila tak pakai public phone.. Heee ^_^

14 comments:

Nini Hartini said...

50sen malaysia yg lama besar gedabak kan... klu tgk syiling korea, japan, s'pore and macau, comel2 je..nasib baik skrg dh buat baru. lawa sket. hehe...

ehh akk pn dah bertahun x gi public. rasa2, klu x silap dah 4-5 thn x guna public. hehe

EB said...

@Nini Hartini
A'aa besar gedabak kak..
Klu men duit best pki tu.. hehehe..
Eh akak tau x men duit tu caner? hehehe...
A'aa skrg da comel da.. lawa la jg..

Hehehe tu la nye.. mmg da bertahun kot x guna public phone.. hehehe...

Sufy said...

wah, cantiknyaaa...skrg jarang guna duit syiling..kekekekk

Sufy said...

abg ebi, minta tolong pomot contest di blog sy ar..hihi..tq

EB said...

@Sufy
Tu laitu.. skrg smua pn thru on9.. Mana x mkin jarang pkai duit silingkn.. comel jg la...

EB said...

@Sufy
Oh ok.. nnti abg eb bt entri psl tu contest klu ada masa k...

zati embong said...

a ah,eb pun jat teringt duit syiling seringgit 2.hihi

Rtp Farra Arisha said...

oops arisha ketingglaan zaman lah ni ya? i didn't heard this news before. hhi. thanks for sahring this. ha'aah arisha pun dah lama tak guna public phone. :)

EB said...

@zati embong
Hehehe bestkn dpt 10 kping da rm10 hehehee...
Cptnye masa berlalukn Jat...

EB said...

@Rtp Farra Arisha
Heee xdala ketinggalan mana pn.. Actly ramai lg yg x tau n mgkn rmi jg yg x kisah pasal duit siling d zmn moden ni.. hehehe...
Is okay my pleasure Arisha...

Hahahaa public phone ada nostalgia nye tsendiri kn...

zOeY zAu YaH said...

cantiklah 50 sen dgn 20 sen tu

EB said...

@zOeY zAu YaH
Hee comelkn...

Puteri said...

pehhhhh... cun...cun..

EB said...

@Puteri
Heee cun kn.. X lama lg ni ketemu la kita nnti...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...