K A W A N

Friday, May 6, 2011

Penangan DSLR!

سم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm

Al-salāmu'alaykum WBT.

Selamat hari Jumaat kepada anda semua. Huu terasa amat kenyang pagi ini bersarapan dengan setapau Nasi Lemak dilazatkan lagi dengan segelas air neslo panas pekat memikat. Kini mata terasa agak berat berbanding biasa, bukan kerana banyak tahi mata tapi disebabkan penangan Nasi Lemak yang hanya seminggu sekali dinikmati ini. Boleh saja menikmatinya setiap hari tapi aku risau, aku tak mampu untuk melaksanakan tugasku dengan baik.

Ok cukup cerita pasal nasi lemak, aku nak cerita pasal satu benda yang terbaca diblog seorang budak lensa yang bernama Saifuddin atau nama blognya Saifuddin's Artwork. Sepertimana saudara Saifuddin terasa, aku pula terfikir dengan apa yang seorang budak ini post dekat Facebook. "Jantan Bajet Melaya" adalah tajuk yang di'share'kan kepada semua dan ada 2 point yang agak sentap iaitu:-

  1. Usung DSLR kau kehulu kehilir konon kau ni foto-tangkap..bila tengok cara amik gamba pun cam suck.. pegang DSLR pun tak style.
  2. Kau pakai DSLR pakai duit ptptn, tak pun duit mak abah tapi duit makan sesak sampai pinjam member.. tapi bile member nak pinjam DSLR kau kedekut macam sial.
Candid Alamanda | "Lu tembak dia! Gua tembak lu!"
Hahaha.. Aku pun terasa juga sebab aku pun bawa Sniper aku ni ke hulu ke hilir.. Bawa ke hulu ke hilir sebab aku takut nak letak kat rumah. Lagipun nak letak kat umah siapa yang nak pakai? Takkan tilam aku kot? Lagi satu aku risau kalau aku letak kat rumah dan kalaulah Nauzubillah orang pecah masuk rumah aku? Tak putih mata aku? Kau nak ganti?

Tapi aku tak adalah beli pakai kamera pakai duit PTPTN (mungkin ditujukan kepada student..) Dan bila seseorang itu punyai banyak masa yang terluang maka dia menambah pula perisa dalam ketidakpuashatian itu dengan komen sebegini "Poyo lebih je pakai dslr. Pastu camwhoring, amek gamba sendiri kat cermin pakai dslr. Mcm gampang." "Aku pakai kamera henset je, xde rase inadequate pun. lawa je gamba."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Okay pendapat aku sama macam pendapat si Saifuddin, ambik gambar adalah minat masing-masing, cara masing-masing. Pakai kamera HP memang boleh ambik gambar tapi banyak perbezaan dengan ambik gambar menggunakan Compact Camera atau DSLR Camera. So, benar kata Saifuddin, "Kalau dia dah minat ambik gambar dan nak gambar lawa, worth it lah beli DSLR camera." "Macam orang minat menyanyi, sanggup datang jauh-jauh semata-mata nak audition kat KL. Cakaplah "Aku rilek jer nyanyi kat kampung, sedap jer suara". Hahaha.. 

Tapi yang tak boleh blah, profile picture dia, budak yang post pasal benda ni pun camwhore juga. Hahaha.. Tak tahu apa motif dia cakap orang camwhore ni macam gampang dan satu lagi, dia puji gambar dia cantik.. Hahaha.. Dia sah ada masalah mental ni bro Saifuddin!

Candid Alamanda | "Si gadis yang manis, senyum di bibir terlukis.."
Kesimpulan:-
  1. Orang lain boleh kata apa sahaja pasal kita. Kita memang tak boleh nak tutup semua orang. Cuma kita yang perlu tabah menghadapi semua ini. Jika kita berada di landasan yang betul tiada apa yang perlu kita takutkan. Inilah asam garam hidup di dunia. Tanpa ujian seperti ini tak akan sempurna hidup kita sebagai hamba Allah. Bukan maksudnya kita meminta-minta semua ini terjadi, tapi kita sebagai manusia sedar akan semua ini sudah menjadi lumrah dalam kehidupan kita sehari-hari.
  2. Bagi saya adik ini juga menginginkan sebuah DSLR tapi dia tahu dia tak mampu lagi. Bila tak mampu kecemburuan itu menjadi-jadi maka untuk melepaskan beban dihati dia pun mengeluarkan statement-statement seperti ini. Pada yang mengerti, jadikan ini sebagai satu batu loncatan untuk kita lebih maju lagi, untuk kita lebih bersemangat agar dapat kita membuktikan kepada dia yang kita bukan si Poyo!! 
"Photography make us family!!.."

p/s: Tak ada orang lahir-lahir jer dah boleh main skateboard!!
p/s/s: Ce try pakai kamera handphone ambik gambar macam 2 gambar kat atas tu. Ce try.. Ce try...

24 comments:

Green Apel said...

yup sokong, photography make us family=)...satu kepuasan dapat amik pic yg best, penilaian gambar cantik ke tak, depends masing2..hehe

wa khairul onggon said...

Stuju ngan entry ni.. Ada dslr, buatlah style camana sekalipun, editlah camana sekalipun, kita negara demokrasi.. DSLR "Democratic Single Lens Reflex" hehehe...

zati embong said...

huhu.xpe gunalah utk ape ptptn 2,asal jgn lupa bayar balik sudah.

ala Eb,bl nk amek pic jat plak?hihi sukalah tgk pic2 candid Eb

EB said...

@Green Apel
Terima kasih menyokong...
Yupp barulah ada ikatan Ukhwah sambil berfotografikn..
Yupp mmg trasa kepuasannya.. Eb pn mula drpd kamera hp.. Lepas tu baru pki Compact camera.. Utk kpuasan maksimum kena pki DSLR pula..
DSLR pla bnyk pilihan.. Bnyk kelbihan bila makin mahal.. tapi apa yg penting kuasai spnuhnya DLSR yg kita milik.. DSLR mahal satu bonus.. tp murah bukan mksd tak bkualiti...

Cantik itu subjektif.. hehehe

ejulz said...

baru nak belajar guna DSLR ni.. x reti sgt bro.. haHa

bro, ko duk presint 11 ke? aritu nmpak mcm ko je.. nak tegur x brani, tkut salah orang.. haHa

EB said...

@wa khairul onggon
Hahahaha nice..
Democratic Single Lens Reflex hehehe.. Terbaiklah..
Tak ada gmbr yg huduh x da gmbr yg tcantik.. Masing² pn jln cerita yg ingin dismpikn drpd gmbr.. tp jgnla tngkp bodoh.. hehehe..
Btw thanks bro..

EB said...

@zati embong
Tau xpe.. Pandai pakai pandai bayar kn Jat..

Hahaha jat yg x nak phootshoot caner jg.. hehehe.. EB on bile² je..

EB said...

@ejulz
Bljr ja.. Sikda hal ya...
Mun hari² dah pakey mesti pandey.. hehehe..

Yupp mek duk p.11, Putra Damai..
Kenak? Alaaa mun ktk dah nangga kmk tgur ja la.. Mek rabun kekdng sik brapa nmpk org.. hehehe..
Tp mun pkey lens mek nmpk.. Jelas.. Hehehe...

Ktk pakei DSLR apa?

ejulz said...

blok c ka? haha

pakei nk biasa jak.. 3100 jak.. ada masa lepak laa.. bljr shoot DSLR..

cik chopu said...

teringat zaman skolah rendah. org lain dah pakai kmera digital. yg aku dok kelek kamera filem. depa macam siot kata, 'haha kamera mr bean'. nasib la den ni jenis tak makan saman.

EB said...

@ejulz
Aok Block C..
Hehehe.. Blh sikda hal..
Add FB mek.. Eb Junaidi..
Senang contact...

EB said...

@cik chopu
Alaa xpela... Eb pn guna kamera Filem jg.. Klu ada free suka giler.. Dulu kamera filem jual rm20.00 je.. hehehe.. seronok..

ZWAN SABRI said...

kesian kat mamat dalam gambaq tuu.. x pasai2 jadi bahan dalam blog ni.. HAHA..
btw, zwan pown tringin gak nak ada DSLR.. huhu


MySuaraBlog: 8 Fakta Pornografi Dan Internet

EB said...

@ZWAN SABRI
Zwan, budak lelaki dlm gmbr bukan org yg aku tngh ckp tau.. Dia teda kena mengena.. hehehe..

Aku just tembak dia je.. hehehe..
Mm pelan² ye.. Insha'Allah suatu masa nnti dpt la tu..

nuralynZAKREE said...

Woahh , DSLR . huhuk~
Alyn skg tgah belajar lagik .
Klu canon okayy da la .
Ni dpt Nikon tenga-nga gak lah .
Bnyk sgt Function dia . :)

EB said...

@nuralynZAKREE
Hehehe.. Waaa blh la ajar EB ni kn..
Mmm xpe bljr n trus bljr..
Da pndi nnti blh pandai lg..
Nnti blh ajar EB kn..

EB start dr Sony - Canon - Nikon

nGiau said...

mungkin dia jeles bila nmpk org pkai DSLR kn..tapi berla..kasi biar saja..hhuu

nelly said...

Sokong , Nelly minat ambik gambar ! hehe ..
mungkin 1 day InsyaAllah ada rezeki ^^

EB said...

@nGiau
Klu dibaca drpd gaya bhsanya.. Mmg ketara suda dia jeles.. Tp tu hak dia.. Tp tu la jgn ckp tp usaha kalau btul² mau.. Dulu sya mau HP canggih (polifonik) hehehe.. saya keja kilang kayu 2 bln.. Tia pyh minta beliau.. pandaikn..

Ya kaC biar saja la dia...
Tia jg abis baras dirumahkn..

EB said...

@nelly
Insha'Allah suatu hari nnti k..
Yg pnting usaha.. Lepas tu bljr n perbanyakan maklumat pasal benda itu pada diri spya bila tiba saatnya Nelly xkn kena tipu sesama mbeli..

Eb doakn.. Amin..

azalia hjsalleh said...

teringin nak ada DSRL ;)
SUKA AMIK GAMBAR, GAMBAR DIA LAWA
PUAS HATI !

EB said...

@azalia hjsalleh
Hehehe sila la beli..
Tp jgn rasa tertekan pula..
Plan bgs2.. Ada lebih Insha'Allah dpt la tu..
Yupp gmbr dia mmg lawa!

cantekk said...

wah.... ni kira da leh hire la ni?
bole la siapkan pamplet, ape pakej ado? ;-D

EB said...

@cantekk
Blh jer.. Tapi EB x power lg..
Malu la nak lekat2 pamplet.. huhuuhu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...