K A W A N

Friday, March 18, 2011

LALAI vs KHUSYUK

سم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm

Al-salāmu'alaykum WBT.

Pada kesempatan hari Jumaat yang mulia ini, marilah sama-sama kita meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Oleh itu bersempena hari yang mulia ini saya ingin menyiapkan sebuah tugasan atau pertanyaan yang telah diusulkan oleh saudari PinQib kepada saya pada bulan lepas. Maaf buat saudari PinQib kerana mengambil masa yang agak lama untuk saya menyiapkan tugasan ini. 

Pertanyaan saudari PinQib itu anda boleh baca di ruangan komen entri INI.

Pernahkah kita bersedih kerana tertinggal sembahyang, terlewat mengerjakannya atau pernahkah perasaan rugi kerana tidak sempat melakukan solat secara berjemaah? Pernahkah kita terasa berdosa tidak ‘beradab’ menghadapi Allah? Jawapannya ada pada diri kita sendiri.

Lawan lalai ialah khusyuk dan ia bukan setakat dapat menumpukan perhatian dan faham apa yang dibaca dalam sembahyang tetapi menimbulkan rasa-rasa dengan Tuhan. Kalau tidak ada rasa-rasa yang berubah dalam sembahyang seperti gerun, hebat, cinta, takut, berharap kepada Tuhan maka itu tanda tidak khusyuk.

Photo credit to Mofa Ruslin (Focal Oblique)
Lalai dalam sembahyang ada beberapa peringkat seperti berikut:

  1. Lalai habis. Takbir sahaja sudah ingat perkara lain di luar sembahyang yang tidak ada kena mengena langsung dengan sembahyang. Ia berterusan sampai salam. Tidak ada rasa apa-apa dengan Tuhan sepanjang sembahyang. Malahan sedar pun tidak.
  2. Dalam sembahyang. Ada masa lalai dan ada masanya ingat dan sedar bahawa dia sedang bersembahyang. Sembahyang diselang-seli dengan lalai dan mengingat hal-hal dunia.
  3. Boleh ikut dan menyorot apa yang dia baca dalam sembahyang tetapi tidak faham akan maksud apa yang dibaca dan dilafazkan. Kalau hendak diukur dengan nisbah khusyuk, ini masih dianggap lalai. Bila tidak faham, masakan boleh menghayati. Kalau tidak menghayati, masakan boleh merasa apa-apa dengan Tuhan.
  4. Boleh faham segala apa yang dibuat, dibaca dan dilafazkan di dalam sembahyang. Sembahyang seperti ini sudah agak baik. Namun ini masih dianggap lalai mengikut kehendak dan tuntutan sembahyang kerana belum ada apa-apa rasa dengan Tuhan. Khusyuk adalah rasa bukan setakat tahu atau faham.
  5. Faham akan segala apa yang dibaca dan dilafazkan dalam sembahyang dan kadang-kadang ada rasa tetapi tidak pada sepanjang masa dan waktu di dalam sembahyang. Walaupun ini sudah baik tetapi masih ada lalai. Walaupun tidak membawa dunia ke dalam sembahyang tetapi rasa-rasa dengan Tuhan tidak wujud sepanjang waktu dalam sembahyang.
  6. Sembahyang yang tidak lalai itu ialah yang sentiasa mempunyai rasa dengan Tuhan yang berubah-ubah dari satu rasa ke satu rasa yang lain mengikut apa yang dibaca dan apa yang dilafazkan, bermula dari takbiratul ihram hinggalah kepada salam. Inilah sembahyang yang tidak lalai. Inilah sembahyang yang benar-benar khusyuk.
Lalai berpunca daripada pengaruh dunia. Kalau dunia berada di hati amat sukar untuk mendapat khusyuk dalam sembahyang. Dunia akan terbawa dalam sembahyang. Sebab itu kalau dalam sembahyang hanya ada rasa-rasa keduniaan seperti seronok baru berjumpa kawan, teringat polis saman kereta kita salah parking atau bimbang tak sempat pergi ke bank sebelum bank tutup dan sebagainya.

Rasa-rasa ini ialah rasa dunia yang melalaikan, bukan rasa-rasa khusyuk. Sekiranya kita tidak kenal Tuhan, hanya setakat tahu dan percaya sahaja, kita tidak akan dapat rasa khusyuk. Paling tinggi ketauhidan kita hanya di peringkat akal atau fikiran sahaja kerana tahu dan percaya itu perkara akal. Kita dikatakan orang yang berfikiran tauhid, bukan yang berjiwa tauhid.

Mengenal Tuhan ialah langkah pertama untuk mendapat khusyuk. Setelah mengenali Tuhan barulah kita akan dapat merasakan kehebatan dan keagungan Tuhan di hati kita kerana kenal itu perkara hati. Barulah kita akan dapat rasa bertuhan. Selagi hati kita tidak dapat rasa bertuhan, ia tidak akan dapat rasa kehambaan dan ia tidak akan dapat rasa khusyuk. Bak kata pepatah "Tak kenal maka tak cinta'.

Ada hadis berbunyi: “Awal-awal agama adalah mengenal Allah” Maksudnya, selagi kita tidak kenal Allah, agak sukar untuk kita beragama. Kita tidak akan boleh khusyuk. Selagi kita tidak boleh khusyuk kita sebenarnya belum berjiwa Tauhid. Kalau kita belum berjiwa Tauhid kita tidak akan mampu mengamalkan dan menegakkan syariat Islam secara lahir dan batin.

Mungkin kita boleh laksanakan syariat lahir tetapi batinnya kosong. Tidak ada khusyuk, tidak ada roh dan tidak ada jiwa. Padahal Islam itu mesti ada lahir dan batinnya.


Sumber : Tazkirah Remaja | Mohd. Zawawi Yusoh


p/s:-
Credits to Mofa Ruslin for the brilliant photo. 
Cari-cari gambar orang tengah sembahyang tak jumpa tu yang pinjam gambar Mr. Mofa ni.
Thanks bro! Untuk pengetahuan semua Mofa Ruslin juga antara photographer yang banyak memberi tunjuk ajar kepada EB. Anda semua boleh add beliau di Facebook dan lihatlah gambar-gambar hasil daripada lensa beliau di sana. (Klik nama Mofa Ruslin untuk add Facebook beliau.)


p/s: Insha Allah selepas ini menyusul entri "Petua Khusyuk Dalam Solat"

9 comments:

A.s.t.i.n.a said...

kekadang kitea sedar kita lalai.. tetapi kita mcm menafikan kerana masih merasakan ada kesempatan..

EB, sia tutup blog .. mantenance... inda tau bah mau update apa..

EB said...

@A.s.t.i.n.a

Kebanyakan kelalaian yg berlaku ni smua kena pada EB...
Harap² sntiasa beroleh keberkatan dan diberikan hidayah dr Allah..

Napa?
Oh biasala tu..
Xpa sedangkn mesin pn pndi rosakkn.. Relax.. Insha Allah bila diberikn hidayah utk bkarya lg maka boleh la mula lg..

p/s: Actly eb perasaan since eb baca blog Astina aritu.. Xpa...

::p0t pEt iLa:: said...

insaf..son.sob.sob

EB said...

@::p0t pEt iLa::
Alhamdulillah...

rara_ibnu said...

betul2..huhu

rara_ibnu said...

betul2..huhu

EB said...

@rara_ibnu
Memang betul!!

PinQib said...

terlewat tu slalu.. nak jd muslimah lg baik pasniii

EB said...

@PinQib
Terlewat tu xpe lagi..
Melewat-lewatkan plak amcm?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...