K A W A N

Thursday, March 17, 2011

Thanks FireFly!!

سم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm


Al-salāmu'alaykum WBT.

Photo credit to Adznor Photography
Yeah! Aku dah boleh balik kampung.. Hehehe.. Hati yang malar kerinduan ini akhirnya tersenyum riang setelah aku berjaya mendapatkan tiket yang serba serbi murah.. RM58.00 sahaja untuk penerbangan pergi balik dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu.. Hahahaha.. Walaupun pada permulaannya agak tertipu dengan iklan yang diberikan. Tapi tak kisahlah janji aku dah dapat tiket murah untuk balik ke tanah air. Aku ingin berterima kasih kepada FireFly kerana mengiklankan promosi mengenai tiket penerbangan yang cukup-cukup murah serendah RM0.01 sahaja. Tak percaya?? Klik banner FireFly kat bawah ni dan usha-usha lah tiket pada tarikh yang anda inginkan.


Setelah berbulan tak balik semenjak dari bulan November 2010 akhirnya aku telah berjaya mendapatkan tiket untuk balik ke kampung halaman pada bulan Jun 2011 nanti. Sekiranya tiada aral melintang dan aku hanya balik pada bulan Jun nanti maka ini bermaksud genaplah selama 7 bulan aku tidak pulang ke Negeri Di Bawah Bayu. Huuu.. satu tempoh yang agak lama jugakan? So terasa gembira sangat kerana berjaya mendapatkan tiket flight untuk balik ke kampung halaman setelah beberapa kali terlepas promotion AirAsia | MAS | FireFly.

Tapi apa yang dapat aku rumuskan dalam 3 pilihan penerbangan  yang ada di Malaysia ni iaitu AirAsia, MAS, dan FireFly. AirAsia adalah antara syarikat penerbangan yang mengenakan Airport Tax yang agak murah iaitu serendah RM9.00 manakala MAS & FireFly pula tidak menentu dan sentiasa berubah-ubah mengikut keadaan. Promosi awal sememangnya gempak RM0.01 harga tiket penerbangan namun apabila dalam proses membeli tiket penerbangan kekadang Airport Tax boleh mencecah sehingga RM30.00 - RM50.00 (kekadang lebih lagi) untuk setiap penerbangan.. WTF!!

Business is business right! So tak kisahlah itu mungkin strategi perniagaan mereka tapi walau apa pun aku adalah pengguna tegar Malaysia Airlines (MAS) dan MAS adalah pilihan pertama bagi aku. Melainkan harga tiket bagi MAS sudah tidak mampu dimiliki barulah aku akan berfikir mengenai syarikat penerbangan yang lain. AisAsia adalah last choice bagi aku kerana aku tidak suka dengan sistem mereka yang terlalu sibuk dan crowded.

Aku dah 2 kali missed flight AirAsia. It cost me RM1k to go back KK. Hate that!!!


p/s: Anda pernah missed flight?? Berapa kali??

15 comments:

Nniesa J said...

Prnah missed flight 1 kali..Time kat Kuching lg tuh..huh! Nasib baik ada tiket yg murah pd esok harinya..Dah tuh tipu parents aku yg kmi dah smpai KK, tpaksa pakat2 ngan kazenku yg kat KK bgtaw kmi dah smpai..hhaha! Wat a moment..

EB said...

@Nniesa J
Nduk ba sian..
Nasib baik dapat tiket murah jg besoknya..
Eb x dpt plak..
Tu yg smpi rm1k tu...

zati embong said...

macam mana boleh termiss pulak eb?huhu..

jat mati2 ingt eb dah kat sabah skrg O.o

EB said...

@zati embong
Sbb rmai sngt org..
Masa q tu still open bila smpi kaunter dia ckp da tutup.. adeh.. Isap gam...

Lum lg.. Eb masih kat Putrajaya ni.. Kejo lg ni.. hehehe..

YOUsoF said...

AKu penah nyaris missed... tapi bus la. tu pun da rase cam nak nanges + geram.. hahaha


takpe pengalaman tu sume bro..









*aku takde chance lagi nak fly hehehe.

EB said...

@YOUsoF
Huss kalau pasal missed ni jgn ckp flight... Even missed ikut mmbr p men futsal pn da rasa sedih tau.. hehehe..

Xpa Insha Allah 1 hari nanti...

Naddia said...

org ckp firefly ngeri...btul kah?
jgn usya budak comel lame lame

EB said...

@Naddia
Negeri? Mksd Nadia?

::p0t pEt iLa:: said...

waa nak kirim brooch..hihi ;p

Sophie Al-yahya said...

haritu masa Sophie balik dari Terengganu pun naik Fireffly. Sebab mmg betul, Air Asia punya system sgt lah urghh.. slow & asyik crash je masa nak buat online payment. dah 3,4 kali nak try bayar tapi asyik crash.

last2 book Firefly aje.sekali try terus dapat. =)

EB said...

@::p0t pEt iLa::
Blh je..
Tp jgn kirim air liur je..
Nnti dlm air liur jg.. hehehe...

EB said...

@::p0t pEt iLa::
Blh je..
Tp jgn kirim air liur je..
Nnti dlm air liur jg.. hehehe...

EB said...

@Sophie Al-yahya
A'aa EB pn x sngka murah plak..
Nasib baik ada dpt email so survey2 dptla yg murah..
AirAsia dia email jg tp stiap kali nak cek mmg da xda da.. Ada pn mesti bukan tarikh yg eb nak balik.. Deng!

A'aa ni pn nasib baik dpt..
Tp mmg x suka sngt dgn AirAsia..
1 lg eb pnh kena saman kat sana skjp je kot..
Kwn ttngl beg eb bg then eb kuar tup tap da dpt saguhati dr pak polisi..

Mohd Saifuddin Ishak said...

promosi nie dah abis.. nk beli td dah harga mahal.. rm87.

EB said...

@Mohd Saifuddin Ishak
Huuu promosi tiket murah mcm ni skjp je slalu.. Cth pagi ni tngk plan nak beli tnghari nnti kononnya.. alamat mmg xda la tu... punah harapan.. huuu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...