K A W A N

Sunday, April 10, 2011

Anda Suka Minum Susu?

سم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm

Al-salāmu'alaykum WBT.


Sebentar tadi tercari-cari apa yang patut diminum bersama-sama dengan Bun Kacang Merah, Mighty White ni. Aku melihat kepada kotak-kotak teh yang disusun kemas seraya itu juga aku teringat akan keburukan teh. Nescafe? Boleh dikatakan setiap pagi kalau tak kena segelas nescafe memang tak lengkap pagi itu dirasakan. So takkan nak minum lagi malam? Kemudian aku terpandang pada suatu ruangan susu tepung yang tak berkurangan kuantitinya daripada dahulu.


Tapi di kedai runcit ni cuma ada 2 jenis pilihan susu sahaja iaitu EveryDay dan Nestle. Kemudian adalah beberapa jenama lain yang hanya sesuai untuk bayi bukan uncle baby seperti aku. So setelah membelek-belek 2, 3, 4 kali antara 2 jenama tu aku pilih seperti yang dalam gambar. Harga susu sekarang dah boleh tahan mahal. Aku beli paket yang paling kecil, harganya sudah RM9.30 sama dengan sekotak rokok. Rasanya rokok lagi mahal. 

Mesti korang semua rasa pelik kenapa aku tetiba nak minum susu pula ni. Hehehe.. Bukan apa kerana Mama aku dah bising suruh anaknya yang comel ni minum susu tepung sebab dia tahu anaknya ni suka sangat minum minuman bergas dan manis. So akur dengan pemintaan Mama maka aku carilah susu tepung. Insha'Allah tulang boleh kuat badan pun sihatkan. Selain tu bolehlah juga aku tukar-tukar selera minuman ni tak adalah asyik minum teh dan nescafe ja.

Rasanya ramai yang bila dah besar panjang ni dah tak suka minum susu lagi kan. Kenapa ek? Baru-baru ni aku demam, Mama bising sebab tak ada susu dalam rumah. Itulah pasal aku pergi beli susu tu. So korang semua suka minum susu tak? Susu apa yang bagus untuk baby besar macam aku ni? Pendapat anda?

p/s: Sedap juga susu ni ek setelah lama tak minum susu.. hehehe.. Nak try?


16 comments:

sirap merah said...

waaa... aq suke! harhar..

EB said...

@sirap merah
Hahhaa.. Aku ingat ko suka sirap je.. hehehe..
Bagus2..

Siti Fatimah Fuzz said...

tak suke susu kecuali susu dtch lady chocolate n low fat milk (dutch lady) tmbah dengan sirap....jadila sirap bandung...yang tuu suke la...tapi kalau plain milk, tak suka....hehe

Nurul Syuhada Bt Hasri said...

sy suke ducth lady jer,,,yg kotak tu,,,sekotak sehari,,,err..ok kott..mkn nge roti mmg umph laa...hohoo...

Ayie said...

Err, susu bukan tak sedap ke..?? hahaha..

Moh le usha entry teman.. hhahaha
Hoit Bank Islam
Arghhh.. Bapak Segan
Teksi Mitsubishi Evo

zati embong said...

jat ikut musim n ikut mood.hihi

kalau tetibe ngada2,mula lah cari susu.hihi

Ain Abia said...

dutch lady :) syedaaappp... utk pcik EB yg dah besar ni minum la susu Omega... :D

cik chopu said...

tak suka susu.

EB said...

@Siti Fatimah Fuzz
Oh itu susu siap sedia.. X aci x aci.. Yg tu x kira.. EB nak susu tepung juga.. hahaha..

Hahaha ni nak menjahanamkan resipi ni.. Btw mmg sdp bt mcm tu... hahaha.. Nmpk sngt x suka minum susu.. hehehe..

EB said...

@Nurul Syuhada Bt Hasri
Oh itu.. Eb pn suka jg minum.. Tp susu tu x best lau minum panas².. Sejuk baru best.. hehehe.. tp mahal la.. sekotak da rm5 x 7 hari = rm35 klu sbln?

EB said...

@Ayie
Gile x sdp Ayie.. Tipu lelaki x suka susu.. Ko jgn nak kelentong aku.. hahaha...

EB said...

@zati embong
Haa nmpknya Jat kena lah mengada² selalu.. baru leh minum susu.. hehehe.. Jaat kena minum susu bebnyk spya kulit cantik.. gebu.. pastu eyebag pn x makin besar.. hehehe..

EB said...

@Ain Abia
Oh Dutchlady ek.. Bukan utk lady je ke? hahaha..
OH Uncle EB kan minum Omega ek?
Ok ok.. Nnti EB nak usha susu apa lg best...

EB said...

@cik chopu
Hahahaha.. sungguh yakin!
Baiklah Cik Chopu..
Nnti tlng x kuat jgn marah tau.. hehehe..

ureshi said...

malas nk bancuh sendiri...

EB said...

@ureshi
Hahaha manusia mmg suka senang je.. hahaha.. klu blh org suapkn lagi baguskan.. hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...