K A W A N

Thursday, April 14, 2011

Rebus Telur Guna Air Kencing!!

سم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm


Al-salāmu'alaykum WBT.

Kalau sebelum ini kecoh dengan telur palsu daripada China. Kali ni cerita pasal telur juga, tapi ini kisah telur yang berlaku di China sana. Di China memang terkenal dengan kepelbagaian serta keunikan. Tapi kepelikan ini sungguh meloyakan lagi mengelikan aku. Tapi sanggupkah anda makan telur yang direbus dengan air kencing budak yang berumur dalam lingkungan 10 tahun? Mereka mengatakan ianya berkhasiat dan mampu mengubat penyakit.

Gambar yang ingin dikongsikan mungkin meloyakan anda. Jadi kepada sesiapa yang tak sanggup tengok jangan tengok okay. Kalau nak tengok juga sediakan plastik muntah. Hehe.. Btw credit to Oh! Tidak untuk gambar-gambar ini.





Chef makanan tradisional, Lu Ming berkata, dia mahu mempromosikan
semula makanan tradisi ini ke peringkat antarabangsa.

"Air kencing tersebut dikumpul daripada pelajar sekolah lelaki yang berumur 10 tahun, mereka
kencing dalam sebuah tong dan kami mengambil air itu pada setiap hari."

Menurutnya, telur tersebut berasa sedap dan berkahsiat untuk menyembuhkan demam
selain meningkatkan konsentrasi serta menghilangkan mengantuk..


p/s:
Gila mahu muntah aku tengok! Ni yang buat aku semakin takut nak makan telur ni, dah lah aku banyak gunakan telur dalam resipi masakan aku.. Hmm.. Siapalah yang gila buat resipi macam ni. Adoi.. Anda suka makan telur??

22 comments:

cik chopu said...

eeeeeyuuuuuu disgusting! berkhasiat macam mana pun, memikirkan source air rebusan pun dah geli.

Nabila Huda said...

nak muntah boleh?? eeeiiii..geli..

jom join bloglist

http://lalabiela.blogspot.com/2011/04/bloglist-biela.html

khatycute said...

hahaa,,,bengong betul,,, dhlah'faburet' khty telur tu,,,

EB said...

@cik chopu
This is so bad you know!!
Huuu tau xpe.. Mmg mgerikanla.. adoi.. yuck!

EB said...

@Nabila Huda
Sile sile..
Aku pun dah nak tmuntah dah ni.. Adoi...

Ok jap lg EB singgah...

EB said...

@khatycute
Mmg bengong.. Deng!!!!!
Kurang2kanla makan tlur pasni ek.. hahaha...

fyra said...

eeee , giler pengotoq !

EB said...

@fyra
Depa mmg pengotoq!!
Gile noh....

cikshahida said...

errrrr, sakit ke pe??? isk

thebeybeh said...

emmm...sedapnyaaa

EB said...

@cikshahida
Bukan sakit.. tp menyembuhkn penyakit.. hehehe...

EB said...

@thebeybeh
Hahahaha sedaplah sangat.. Eeewwwwuuu...

Nur Alwanie said...

pasni mcm nda dapat makan telur sdh..ingt tahan tgk tu gambar, kali...ewhh

EB said...

@Nur Alwanie
Tu la pasal..
Adei kin geli kn..
Eh ntah apa fikir ni org ni.. teda cari lain lg ka..
Truk o0o0..

Cik Ezy said...

xde kuman ke?
eee geli geliiiiiii..
lg berpenyakit ade la..
haha

EB said...

@Cik Ezy
Air kencing kot.. mustahil xde..
Huu ntah la.. kesukaan dOrg..
Gilooosss..

taqiyue said...

wah menarik ni.nak cubalah resepi ni. kahkahkah

EB said...

@taqiyue
Hahahaha resipi turun temurun ni..
Memandangkan ko ada adik kecik lg..
Apa kata ko mulai kumpul air kencingnya start mlm ni..hehehe.. coba la resipi ni bro.. klu bkesan dan mujarab jgn lupa inform nnti kita usahakn untuk RMT bebdk sklh orait!!!

amy roshilla said...

uishhhh...pengotor betul la diorg ni...dh tentu kencing tu kotor,najis...buduh ke pe diorg ni kan?

EB said...

@amy roshilla
Tu la nye..
Blh plak dia ckp bkhasiat...
Mcm2 ja akhir zmn ni kn...

zati embong said...

telur pun dah kaler lain da.aduhlah mental betul rasa.

EB said...

@zati embong
Tau xpe.. Klu Jat nak tau ada kna slalunya dkt shopping2 complex jual yg Tlur kena rebus dlm ginseng/ubat2 what so ever tu.. Sllunya kat kedai2 Cina la.. Itu pn lau EB da thidu rasa mcm nak muntah..
Tngk tlur ni lg.. Ya Rabbi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...